Fabel en feiten over harsen

hars fabel en feiten

Feit of fabel? Meer, donker en dikker haar na harsen?Er zijn verschillende manieren om te ontharen en er zijn ook verschillende verhalen over weetjes en voor- en nadelen van ontharingsmethoden. Hoe zit dit nou echt bij harsen/waxen?

Het is een fabel als mensen zeggen dat je doormiddel van harsen of waxen, meer, donkerder en dikker haar ervoor terug krijgt. Harsen en waxen is een tijdelijke ontharingsmethode die het haar met de haarwortel verwijderd. Bij het scheren en het gebruik van ontharingscrèmes blijft de haarwortel achter, waardoor er na een dag al stoppels terugkomen. Na een hars of wax behandeling blijft uw haar gemiddeld 3 tot 5 weken weg.

Harsen en waxen is een fijne ontharingsmethode, omdat bij de andere methode (zoals; scheren en ontharingscrème) de haarwortel achter blijft in de huid. Door het scheren is de haar niet meer zichtbaar omdat hij op het huidoppervlak is ‘afgesneden’.

De natuurlijke groei van een haar verloopt in een punt, maar door de haar af te scheren ontstaat er een botte punt, een stoppel. De stoppel voelt hard aan, groeit snel en is donker van kleur.

Doormiddel van het harsen en waxen van de haren wordt de haar verwijderd met zijn haarwortel en haarzakje. Het duurt een hele tijd voor de huid opnieuw een haarzakje met haarwortel heeft gevormd. Vaak komen de haren ook niet meer op dezelfde plek terug.

De haren die terug komen zijn niet ‘afgesneden’ en groeien gewoon in een puntje. Hierdoor is de haar niet donkerder en voelt de haar niet grof, maar zacht en dun.

Het harsen heeft geen invloed op de groei van bestaand haar, toch is het een bekend verschijnsel dat sommige haren, als ze er maar vaak genoeg uit worden getrokken, het lijken ‘op te geven’. Denk daarbij maar eens aan de dames die vroeger hun wenkbrauwen veel hebben geëpileerd.

Een voorwaarde daarvan is wel dat het ontharen wel regelmatig gebeurd.

Harsen/ontharen zal nooit leiden tot het volledig verdwijnen van haargroei. Sommige haren die blijven terugkomen. Een voordeel van harsen is dat de haren terugkomen met een relatief dunne haarpunt. Daardoor lijkt de haargroei ook minder. Dit in tegenstelling tot ontharen met ontharingscrème of scheermes, waarbij de haren bot en stomp gaan groeien (de stoppels).

Alleen door medicijnen of hormonale veranderingen zal de haargroei kunnen toenemen, niet door het harsen.

Als je dus in de puberteit je benen hebt geschoren of geharst en vervolgens meer haren hebt gekregen, is dat niet een gevolg van het scheren of harsen, maar van de hormonale veranderingen. Die extra haren zou je dus ook hebben gekregen al had je niet geschoren of geharst.

Bron: Marjolein Duijnstee van Schoonheidssalon Marjolein te Gouda.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s