De zon voor en nadelen

Lekker in de zon zitten is voor de meeste mensen echt een genot, het hoeft ook niet perse in de zon te zijn onder een parasol is ook goed als de temperatuur maar goed is.

Lekker op vakantie in de zon zitten aan het strand of in de tuin zonnen. Zonlicht bestaat uit UVB en UVA stralen daar zit een groot verschil in. Zonlicht bestaat uit 95% uit UVA stralen en voor 5% procent uit UVB stralen. UVA stralen zorgen voornamelijk voor de veroudering van de huid en de UVB stralen zorgen voor zonverbranding.

Wat zijn de voordelen van de zon? Het voordeel van in de zon zitten is dat het lichaam vitamine D binnenkrijgt en dat zorgt voor verschillende dingen, het zorgt voor sterke botten samen met calcium en het zorgt voor een verbeterde weerstand.

De zon zorgt ook voor het ontspannend van de spieren. Ook maakt het lichaam onder invloed van de zon een stofje aan wat zorgt voor een geluksgevoel een meer energie.

Wat zijn de nadelen van de zon? De zon kan de huid heel erg beschadigen als het verbrand.

Vooral in Nederland komt verbranding erg vaak voor door de blanke huid die niet goed tegen de zon kan. Als je vaak bent verbrand kan er ook huidkanker ontstaan, tevens kan dit ook in de familie zitten. Naast deze nadelen is er ook nog een ander belangrijk nadeel van de zon, de zon heeft heel veel invloed op huidveroudering. Door de zon ontstaan rimpels en een verslapte huid.

Wat zit er nou eigenlijk in de zonnebrandcrèmes en andere zonproducten?

Zonnebrandcrème beschermt uw huid door UVA en UVB stralen te absorberen, of te reflecteren. Zonnebrand crèmes bestaan uit chemische en fysische ingrediënten. De chemische ingrediënten die de UVA en UVB straling absorberen en de fysische ingrediënten die reflecteert UVB en UVA straling maar het verspreid en absorbeert ook. Het is beter om een zonnebrandcrème te nemen waar geen parfum en alcohol in zit om irritaties te voorkomen.

Het verschil tussen de zon en zonnebank is eigenlijk niet heel groot maar er is wel degelijk verschil. Zonlicht bestaat uit UVA en UVB stralen. Het licht van de zonnebank bestaat uit UVA straling en een klein beetje of geen UVB straling. Vaak is de UVA straling van de zonnebank zelf regelaar en is die veel hoger dan die van het natuurlijke zonlicht. Er is dus geen verschil tussen het effect van de zon en zonnebank, de huid reageert er hetzelfde op.

Als je in de zon gaat is het heel belangrijk om een zonnebrand op te smeren, ook moet je dat geregeld per keer herhalen. Sommige zonnebrandcrèmes beweren dat ze de hele dag beschermen, maar dat is onmogelijk dus blijf smeren! Gebruik een hoge SPF(factor) vooral als je een lichte huid hebt.

Ook al zit je niet in de zon is het belangrijk om een bescherming op te doen, want als je buiten loopt neemt de huid de zon ook op. Vermijd de zon op het hoogste punt dat is vaak tussen 12:00 en 15:00 om verbranding te voorkomen. Draag een pet of hoed en een zonnebril met een uv bescherming. Als je last krijgt van irritaties tijdens het zonnen of erna blijf dan uit de zon, ook als je al last hebt van irritaties of huidziektes vraag je arts om advies.

Bron: Marjolein Duijnstee van Schoonheidssalon Marjolein te Gouda.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s