Hyperpigmentatie en donkere huid

donkere huid

Een huid heeft vele functies zoals bijvoorbeeld dat het tegen vele dingen beschermt en tevens kan je ook je gezondheid van je huid aflezen. Naast dat er verschillen zijn tussen een mannen en vrouwen huid zijn er ook heel veel verschillen tussen een donkere en een blanke huid. Een behandeling voor de donkere huid gaat dan ook anders dan bij een blanke huid. Hoe komt een huid nou donkerder? Een huid komt donkerder door de hoeveelheid aan pigmentcellen , je noemt deze cellen ook wel de melanocyten. Ook ligt het aan de doorbloeding van de huid, aan de dikte van de hoornlaag en tevens ook aan het ras van de persoon. Vaak kunnen vrouwen ook een iets lichtere huidskleur hebben dan mannen.

Doordat de huid veel meer pigment heeft is het beter beschermd tegen UV stralen, tevens komt dat naast dat de donkere huid meer pigment heeft ook door de dikkere hoornlaag. De donkere huid is meer bestand tegen de zon, daardoor loop je veel minder snel zonschade op. Daardoor komt huidkanker bijna niet voor maar toch is het ook met een donkere huid heel erg belangrijk om je te beschermen tegen de zon! Vaak is de donkere huid iets vetter wat overigens ook weer zorgt voor een soepele huid, doordat talg de huid beschermt tegen uitdroging van de zon. Overigens verouderd de huid veel minder snel dan bij een blanke huid, door die beschermende werking en door de dikte van de hoornlaag.

Een donkere huid is aangepast op warme temperaturen, en gedraagt zich daarom anders in Nederland en dat kan huid problemen veroorzaken. Er kunnen bijvoorbeeld comedonen ontstaan of acne, tevens kom je ook vaak hyperpigmentaties tegen. Dat omdat de huid zijn functies niet kan uitvoeren in een klimaat als Nederland.

Een donkere huid is erg littekengevoelig, daarom is het erg belangrijk om zorgvuldig om te gaan met je huid. Bij een donkere huid kun je roodheid van bijvoorbeeld een ontsteking niet zien, daarom is het voelen erg belangrijk. En er treden vaker pigment verschuivingen op bij een donkere huid wat er voor kan zorgen dat er of hyperpigmentatie ontstaat ( donkere plekjes ) of hypopigmentatie (lichtere plekjes) ontstaat.

Hyperpigmentatie

De huid is dikker en dat kan zorgen voor hyperpigmentatie, dat betekent dat er teveel pigment in de huid zit. Tevens kan hyperpigmentatie ook ontstaan door dat er veel huidontstekingen zijn wat beschadiging van de huid kan veroorzaken. Bij hyperpigmentatie ontstaan er donkere plekken op de huid.

Hypopigmentatie

Hypopigmentatie kan ontstaan door een snelle afschilvering van de huid. Er komen dan lichte plekken op de huid.

De zomervakantie is achter de rug. Ik hoop dat je kan terugkijken op een mooie zomer en dat je weer helemaal opgeladen bent. Na deze zomer kan de huid wel een boost gebruiken.

Zoals dat er pigmentvlekjes zijn ontstaan. 

Laat een gratis en vrijblijvende huidanalyse doen om je huidconditie te controleren.

Dit zijn enkele voorbeelden van onze resultaten met de AHA PEEL kuur.

Bron: Marjolein Duijnstee van Schoonheidssalon Marjolein te Gouda.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s