Rode en gevoelige huid door de eikenprocessierups

Met mooi weer zijn we meer buiten dan binnen te vinden. Maar ook dit jaar kunnen we in de lente- en zomermaanden weer een eikenprocessierupsplaag verwachten. Pas dus op voor de brandharen van de processierups. De brandharen van de processierups kunnen een geprikkelde huid veroorzaken. We vertellen je hier graag hoe je dit kan voorkomen of als het nodig is de huid te verzorgen.

Waar zit de eikenprocessierups?

De rups is voornamelijk fan van eikenbomen. Let dus vooral goed op langs lanen in steden en dorpen of bosrijke omgevingen. Daar zijn de afgelopen jaren veel zomereiken geplant.

Wat zijn brandharen?

De eikenprocessierups vervelt wel 6 keer voordat hij verdergaat als vlinder. Na de tweede vervellingsfase krijgt de rups brandharen. Die behoudt hij tot de zesde vervellingsfase. Elke rups bevat zo’n 700.000 brandharen die door verwaaiing uit nesten in de lucht kunnen belanden. Via de lucht kunnen deze brandharen in aanraking komen met onze huid.

Hoe voorkom je jeuk en uitslag door de processierups?

Brandharen kunnen irritatie veroorzaken bij aanraking van de huid. Dit gaat gepaard met heftige jeuk, uitslag of roodheid. Het is van belang dat je niet gaat krabben of wrijven, maar de huid afspoelt met water. Doordat de brandharen van de processierups weerhaakjes hebben, kunnen zij zich vastzetten in je huid. Je doet er daarom goed aan om je huid zachtjes te strippen met plakband. Zo verwijder je zo veel mogelijk brandharen. Door het verwijderen van de brandhaartjes voorkom je uitslag.

Wat te doen tegen rode huid door de processierups?

Gebruik voor de verzachting en verzorging van de geprikkelde huid Weleda Urtica Gel. Dit verzorgt de gevoelige, rode huid veroorzaakt door de eikenprocessierups. Urtica Gel bevat water, dat maakt de gel makkelijk smeerbaar én werkt direct verkoelend. Extract van kleine brandnetel vermindert het trekkerige gevoel en extract van Arnica bevordert de doorbloeding. Deze gel is ook fijn bij andere insectenbeten of bij zonnebrand.

Als je toch per ongeluk krabt aan de uitslag van de eikenprocessierups gebruik dan Calendula Zalf. Calendula Zalf heeft een verzachtende en zuiverende invloed op de huid en ondersteunt het zelfherstellende vermogen. Een fijne groene oplossing voor de gevolgen van de brandharen van de eikenprocessierups.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s