Melasma
Hyperpigmentatie, melasma en zonnevlekjes hebben speciale aandacht nodig.
Je herkent het als de donkere plekjes die uit het niets je gezicht komen versieren.
Ze komen vaak voor en zijn hartstikke normaal maar ook hardnekkig en soms heel frustrerend.
Wil je van de jouwe af? Dit is de uitgebreide handleiding die je wil volgen.
Hyperpigmentatie zijn donkere vlekjes, strepen of littekens in gebieden waar je huid geïrriteerd, ontstoken of beschadigd is.
Waarom het gebeurd:
De naam zegt het al door ontstekingen die vaak voorkomen als je huid een vorm van trauma heeft gehad bijvoorbeeld acne, het uitknijpen van puistjes, uitslag van eczeem.
Het leidt tot een overproductie of onregelmatige afgifte van melanine, wat dus een zichtbaar spoor nalaten.
Wie het krijgt:
Hyperpigmentatie komt vaker voorbij een donkere huid, zeker degene met een acne gevoelige huid krijgen hiermee te maken, maar het kan in principe iedereen overkomen.
Melasma ziet eruit als bruine of grijze vlekjes, die vaak op je wangen, neus, kin, voorhoofd en rondom de bovenlip voorkomen.
Waarom het gebeurd:
Over het algemeen ontstaat melasma door hormonen en blootstelling aan de zon.
Daarom wordt het ook vaak een zwangerschapsmasker genoemd. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld anticonceptie gebruik, overmatige hitte of genen.
Wie het krijgt:
Ongeveer 90% van de mensen met melasma is vrouw, het gaat voornamelijk om vrouwen in hun twintiger tot veertiger jaren. Mensen met een donkere huid hebben actievere melanineproducerende cellen in hun huid, waardoor ze sneller geneigd zijn melasma te ontwikkelen. Melanine is het stofje dat de kleur geeft aan je huid en haar.
Zonnevlekjes zijn kleine, verkleurde of bruine vlekjes in gebieden die chronisch aan de zon worden blootgesteld, zoals je gezicht, borst en handen.
Waarom het gebeurt:
Deze vlekjes ontstaan door langdurige blootstelling aan UV straling, als de huid niet wordt beschermd door een SPF. En dan hebben we het niet alleen over een weekje op het strand liggen zonder te smeren, ook een wandeling of een ritje maken in de auto zonder dat je een zonnebescherminggebruikt telt mee.
Vaak komen zonnevlekjes bij ouderen voor, omdat de onbeschermde blootstelling aan UV straling zich opstapelt. Daarom worden het ook ouderdomsvlekjes genoemd.
Maar denk maar niet dat je voorlopig goed zit. Je kan het namelijk ook al in je 20 er jaren krijgen als je geen SPF gebruikt. Redenen genoeg om te smeren dus.
Wie het krijgt:
Lichte huidskleuren lopen een groter risico, maar iedereen die niet consequent smeert kan zonnevlekjes krijgen.
Wil je advies?
Neem dan contact op. Wij helpen je graag bij de keuze van het beste voor jouw huid!
En wil je op de hoogte blijven van het laatste Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over het gebruik van zuren of waarom spf zo belangrijk is? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief and let's talk skin!
Warme groet,
Marjolein
Reactie plaatsen
Reacties